Proveden projekt „Činimo više, dišimo zajedno”

Proveden projekt „Činimo više, dišimo zajedno”

UP.04.2.1.11.0103

Projekt “Činimo više – dišimo zajedno” bio je usmjeren je na jačanje organizacija civilnog društva na lokalnoj razini, kao i na doprinos kvaliteti življenja osoba s teškoćama. Projekt smo provodili  kao nositelj projekta, uz partnere Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar i Sportsku udruga Argo također iz Bjelovara. Projekt je trajao 18 mjeseci i to na području Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Ukupna vrijednost projekta bila je 434.188,85 hrk, a provodili smo ga od 2. prosinca 2021. godine a završetak je za par dana, 2. lipnja 2023. godine.

Jedna od projektnih aktivnosti bila je izrada priručnika u kojem smo mapirali potrebe i usluge za pripadnike ugroženih društvenih skupina unutar lokalne zajednice, u našem slučaju osoba s intelektualnim teškoćama, ali i oboljelih od plućne hipertenzije. Priručnik sadrži rezultate istraživanja, važne definicije, i opise potreba i socijalnih usluga sa svim kontaktima pružatelja socijalnih usluga na obrađenom teritoriju, kojima se ciljana populacija može obratiti za pomoć i dobiti savijete za samopomoć. Priručnik se može pročitati na ovom linku.

Danas smo priručnik prezentirali našim članovima,  te ga cijelog pročitali, prokomentirali i detaljno objasnili. Uz ovu aktivnost koja je bila zadnja, proveli smo dosta drugačijih aktivnosti, i čak 3 edukacije kroz koje smo nadogradili svoja znanja i vještine, na području financijskog upravljanja udrugama, na području prikupljanja sredstava za rad udruge a isto tako među zadnjima imali smo vrlo zanimljivu radionicu o korištenju virtualnih alata u poslovanju.

Kroz ovaj projekt upoznali smo se i zbližili s osobama koje imaju drugačije teškoće od nas samih, i smatramo ovo partnerstvo vrlo vrijednim jer smo bogatiji za jedno veliko iskustvo.

Družili smo se kroz aktivnost Jednakost u slobodno vrijeme gdje su nam partneri sportska udruga Argo iz Bjelovara omogućili da probamo veslanje, što nismo imali priliku prije u životu. Spoznali smo važnost uključivanja osoba s teškoćama u društvo jednakosti.

Također smo sa HGSS podružnicom Bjelovar izveli korisnu vježbu spašavanja u kriznim situacijama jer to je nešto što svakoga može zadesiti i vrlo je korisno naučiti kako se ponašati u takvim situacijama.

Projekt „Činimo više-dišimo zajedno“ prvi je projekt financiran sredstvima ESF u kojem je naša udruga sudjelovala. Možemo reći na kraju da je bilo izazovno, i ponekad teško. Administracija je iziskivala dosta vremena i energije, a naišli smo i na probleme iz razloga što smo bili neiskusni. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli prevladati korak po korak i dovesti nas uspješno do kraja ovog projekta. Posebno hvala Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva što su imali strpljenja za sva naša pitanja i nadamo se da će biti prilika za nove projekte i suradnje!

No Comments

Post A Comment