“Činimo više, dišimo zajedno” – projekcija filma

“Činimo više, dišimo zajedno” – projekcija filma

Dana 06.02.2023. godine, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, organizirala je premijeru kratkog filma  “Akcija spašavanja u kriznim situacijama”, koju smo proveli u listopadu prošle godine. Akcija spašavanja jačanja organizacija civilnog društva na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama, jedna je od projektnih aktivnosti projekta naziva “Činimo više, dišimo zajedno”, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Iznos financiranja je 434.188,85 kuna, a provodi se u periodu od 02.prosinca 2021. do 02.lipnja 2023. godine.

Nositelj projketa je Udruga oboljelih od plućne hipertenzije “Plava krila” a partnerske organizacije su Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, te sportska udruga Argo iz Bjelovara. Cilj projekta je jačanje kapaciteta loklanih organizacija civilnog društva te odgovori na potrebe zajednice u kriznim situacijama. Akcija spašavanja i postupanja u kriznim situacijama provedena je u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja, podružnica Bjelovar. Pokazana dva realna scenarija, koji se mogu dogoditi u svakodnevnim i terenskim aktivnostima udruge. Naime, prve scenarij bio je usmjeren na postupanja u slučaju da se netko od članova izgubi. Tada je pozvana služba HGSS-a na broj 112, te je zadatak pronalaženja izgubljne osobe obavio potražnii pas. Drugi scenarij predvidio je ozljedu, iščašenje noge, lom noge ili ruke, neku ogrebotinu na terenu, te kako postupiti. I u tom slučaju je pozvana služba HGSS-a, na broj 112, te su pripadnici iste demonstrirali postupak pružanja prve pomoći na terenu, ali i način transporta ozljeđenog sa nepristupačnog terena. Akcija spašavanja imala je veliku i dvojaku korist i značenje. Osobe s IT su se upoznale sa službenim odorama pripadnika HGSS-a, stekli povjerenje u njih i znaju da su oni tu da im pomognu. Pripadnici HGSS-a stekli su predodžbu o mogućnostima osoba s IT, kako im pristupiti i s njima komunicirati i u konačnici dobiti njhovo povjerenje.

Premijera filma bila je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa grada Bjelovara, a prisustvovali su predsjednica Udruge oboljelih od plućne hipertenzije Zdenka Bradač, zatim voditelj sportske udruge Argo Tomislav Smrček Čonč, predsjednica udruge OSIT Bjelovar Edita Bohaček, tajnik Udruge OSIT Bjelovar Mario Blaha, pročelnik HGSS-a Bjelovar Siniša Atlija sa kolegicom Brankicom, direktorica tvrtke Colloco koja je snimila i montirala film Kruna Blaha, te članovi udruge OSIT Bjelovar.

Film možete pogledati na dolje navedenoj poveznici, na portalu Autorizirano.hr

https://www.autorizirano.hr/dogadaji/cinimo-vise-disimo-zajedno/

 

No Comments

Post A Comment