TRČI SA SRCEM ZA PLUĆA!

TRČI SA SRCEM ZA PLUĆA!

Pozivamo vas na virtualnu utrku “Ostani bez daha za plućnu hipertenziju”

U srijedu 5.5.2021. diljem svijeta obilježiti će se svjetski dan plućne hipertenzije.

U Hrvatskoj će ga udruga oboljelih od plućne hipertenzije “Plava krila” u suradnji s platformom “Trči sa srcem!” obilježiti putem simbolične virtualne utrke “Trči sa srcem za pluća: Ostani bez daha za plućnu hipertenziju”.

Organizatori utrke pozivaju da 5.5.2021. istrčite 5,5 km i na taj simboličan način obilježite svjetski dan plućne hipertenzije, te podijelite svoj trk i fotografije na facebooku s hashtagovima:

#WorldPHDay2021

#PulmonaryHypertension

#ostanibezdahazaph

#plavakrila

Cilj ove utrke je da trkači ostanu bez daha u znak solidarizacije, onako kako nažalost oboljeli ostaju bez daha prilikom najmanjih napora, pa i u stanju mirovanja.

“Želja nam je kao organizatora ove utrke na ovaj simboličan način putem društvenih medija proširiti svijest među građanstvom, o ovoj teškoj i rijetkoj bolesti plućne cirkulacije, o kojoj se još uvijek premalo zna, plućnoj hipertenziji”, izjavila je predsjednica udruge Zdenka Bradač.

5 najmaštovitijih fotki objavljenih na facebooku 5.5. s hashtagom #ostanibezdahazaph udruga “Plava krila” nagraditi će svojim majicama kojima se obilježava svjetski dan plućne hipertenzije!

Udruga Plava Krila osnovana je 2015. godine, članica je Europske udruge oboljelih od PH, PHAE/Pulmonary Hypertension Association Europe/ koja okuplja više od 30 zemalja članica s istom misijom. Također, član su Hrvatskog Saveza za rijetke bolesti, budući da plućna hipertenzija spada u rijetke bolesti, a njihov rad, kako ističe gđa. Bradač, podržava i Zaklada „Hrvatska kuća disanja“ koja nam pruža stručnu pomoć s kojom su imali i zajedničke projekte poput lanjskog „Jadranom bez daha“.

Sama bolest teško se otkriva jer ima simptome kao i neke druge bolesti: kratki dah, bol u prsima, lupanje srca posebno kod napora, umor, oticanje nogu, stopala i trbuha, a prate ju i nesvjestica te vrtoglavica.

U Hrvatskoj od plućne hipertenzije boluje više od 400 osoba, međutim kako kaže predsjednica ove udruge, strahuju da ima više oboljelih koji još nisu saznali svoju pravu dijagnozu.

No Comments

Post A Comment