„Jadranom bez daha“

„Jadranom bez daha“

Dragi prijatelji  i PH obitelj,

Želimo s vama podijeliti radost nakon uspješno provedenog projekta „Jadranom bez daha“.

Svi znamo koliko je teška i izazovna bila ova 2020 godina, te koliko smo planiranih projekata morali odgađati, pa i trajno otkazivati.

Na naše zadovoljstvo, „Jadranom bez daha“ nije bio jedan od tih otkazanih projekata.

Bio je, usuđujemo se reći najuspješniji projekt 2020 godine po pitanju podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji ne samo u Hrvatskoj već i šire .

I brojkama izgledao je ovako, 12 ludo hrabrih veslača odlučilo je u kajaku od 14 metara preveslati Jadransko more od juga do sjevera, od Prevlake do Savudrije. Njihov je moto osim sportskog pothvata za koji također znamo da nitko u Hrvatakoj još nije napravio na ovaj način, podignu svijest o plućnoj hipertenziji. /PAH/

Veslače je na njihovoj avanturi koju smo simbolično nazvali „Jadranom bez daha“ pratila ekipa RTL televizije od početka do kraja.

Od otoka do otoka, svaku su večer pristajali na određenom lokacijama, javljali se uzivo u RTL program, ali takoder i lokalne medije koji su ih dočekivali i uzimali izjave o ludom pothvatu, te se još o više čudili što su bradati i mišićavi muškarci davali izjave u plavo obojane usne.

Na pola projekta dočekao ih je poznati hrvatski fotograf i filmski režiser Šime Strikoman, poznat po projektu koji već 20 godina provodi u RH, a radi se o snimanju milenijskih fotografija gdje uglavnom od velikog broja ljudi formira neki oblik, simbol ili poruku koju snimi iz zraka.

Oduševio se našom idejom da snimi novi oblik milenijske fotografije, budući da velika okupljanja nisu bila dozvoljena, oslikali smo na papiru velike plave usne 12×15 metara o porukom CURE PH i veslačima posloženim oko njih.

Najveće su to PH usne do sada, a poruka je više nego jasna, CURE PH!

Doček veslača koji su u 6.5 dana prosječnom brzinom od 9,5 km/h preveslali 650 km jadranske obale, pojeli  35 kg mesa, 180 jaja i preko 50 kg raznog povrća, nije bio kakav su zaslužili, ali jednostavno morali smo poštovati Covid mjere koje se bile na snazi.

Dočekala ih je limitirana brojka ljudi, ali i zlatne medalje koje smo za njih pripremili kao malu zahvala što su učinili ovakav projekt za PH zajednicu.

Zaiskrila je i pokoja suza u očima ovih snažnih muškaraca jer nisu očekivali takvu pažnju a još manje zlato. Najdraža medalja ikada rekli su..

Po završetku projekta bili smo pozvani da gostujemo na HRT u Dobro jutro Hrvatska, kapetan Tomislav Smrček i ja kao predsjednik udruge Plava krila te smo imali priliku progovoriti o ovom neobičnom projektu koji je izazvao veliku pažnju u čitavoj zemlji i naravno PAH te kako je do suradnje između nas došlo.

Velik broj tv kuca i portala prenio je vijest o projektu  „Jadranom bez daha“, a nama je stvorio divnu suradnju koju planiramo nastaviti i dalje.

Uskoro izlazi kalendar za 2021 sa divnim slikama ovog projekta i prekrasnog nam Jadranskog mora te motivirajućim porukama uz svaki mjesec.

Na našem You Tube canalu pogledajte video a slike potražite u galeriji.

Jadranom bez daha

JADRANOM BEZ DAHA: Bjelovarski Argonauti stigli u Rogoznicu

No Comments

Post A Comment