Maksimirski MZ cener – Svjetski dan zdravlja

plava krila

Maksimirski MZ cener – Svjetski dan zdravlja

 

Atletski klub Maksimir i ove će godine u suradnji s suorganizatorima: Domom zdravlja Zagreb – Centar, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica obilježiti ovogodišnji Svjetski dan zdravlja u Parku Maksimir kros utrkom na 8 km s ciljem promocije zdravog načina života i uživanja u prirodi. Uz glavnu kros utrku, bit će organizirana i kraća utrka građana na 2 km, te nekoliko dječjih trka. Sam start i cilj utrke 28. ožujka previđen je s početkom u 11:00 sati (dječje utrke počinu od 9,30 sati) na livadi kod Mogile, gdje će se održavati cjelokupni program.

Ove godine odlučili su posvetiti utrku podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji, jer su prepoznali našu borbu za svaki udah i odabrali Plava Krila za partnera utrke zajedno za Zakladom Hrvatska kuća disanja i Hrvatskim torakalnim društvom.
Pozivamo sve zainteresirane da se prijave, da trče ili da samo dođu provesti prijepodne s nama u prekrasnom Maksimiru.

Plućna hipertenzija rijetka je i teška bolest povišenog tlaka u plućnim žilama, od koje u zemlji boluje nešto manje od 200 osoba.

Prema riječima prof.dr.sc. Marka Jakopovića iz Hrvatske kuće disanja, medicina je uspjela napraviti velik napredak u liječenju plućne hipertenzije, i postoje brojne terapijske mogućnosti. Iako je riječ o neizlječivoj bolesti, kvalitetnim i sustavnim liječenjem moguće je istu zaustaviti te omogućiti oboljelima  dulji i kvalitetniji život.  Od ključne je važnosti bolest prepoznati u najranijoj fazi i započeti liječenje što prije.

I ova utrka biti će pod geslom ” Ostani bez daha za plućnu hipertenziju”, te se trči u majicama sa prepoznatljivim logom naših plavih pluća.

Zanimljivo za čitave obitelji jer  zoološki vrt grada Zagreba će se  i ove godine uključiti u MZ cener obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja omogućavanjem besplatnog ulaza za sve sudionike utrke (kuponima za slobodan ulaz), te organiziranjem prigodnog sadržaja na temu Svjetskog dana zdravlja  unutar Zoo vrta.

Vidimo se 28.3.2020. Ostani i ti bez daha za plućnu hipertenziju! Prijavi se na utrku.

 

No Comments

Post A Comment