WPHD_

Svjetski Dan plućne hipertenzije obilježava se i u RH

Svjetski Dan plućne hipertenzije po prvi put se u Republici Hrvatskoj obilježava 5. svibnja 2015. godine.


Priznanje i proglašenje svjetskog Dana plućne hipertenzije (PH) korak je naprijed u konsolidaciji svijesti o bolesti PH u Republici Hrvatskoj i cijelome svijetu. Svjetski Dan PH usredotočit će se na važnost poboljšanja kvalitete života i životnog vijeka od više od 25 milijuna ljudi koji u svijetu žive s PH. Plućna hipertenzija može biti smrtonosna bolest koja se teško dijagnosticira. Postoje mnoge vrste PH, uključujući idiopatsku i nasljednu PH, koje spadaju među rijetke bolesti. Međutim, PH je najčešće rezultat drugih zdravstvenih problema.

Bez obzira na vrstu, plućna hipertenzija je definirana kao povećanje krvnog tlaka u plućnoj arteriji. To je teška bolest koja izrazito umanjuje sposobnost vježbanja, a u konačnici može dovesti i do zatajenja srca.

Ciljevi

Tijekom proslave Svjetskog dana PH udruga pacijenata će lansirati poruke o potrebi da se:

– poveća svijest i širi znanje o bolesti kako bi se olakšalo rano otkrivanje. Rana dijagnoza je važna u smanjivanju prerane smrti povezane s plućnom hipertenzijom;
– promiče pristup specifičnoj zdravstvenoj zaštiti i tretmanima koji povećavaju kvalitetu života i životni vijek pacijenata oboljelih od PH;
– izjednače međunarodni kriteriji za priznavanje centara izvrsnosti za liječenje PH i
– promiču istraživanja koja će pomoći pronaći lijek za plućne hipertenzije.

5. svibnja prvotno je izabran kao Svjetski dan PH jer pada na godišnjicu smrti prvog djeteta u Španjolskoj od plućne hipertenzije, kao rezultat trovanja toksičnim repičinim uljem, prije više od 30 godina.